学术报告:计算电磁场技术的发展以及它在集成电路设计自动化(EDA)领域中的应用

发布日期:2016-09-20  浏览次数:962

报告题目:计算电磁场技术的发展以及它在集成电路设计自动化(EDA)领域中的应用

报告人:凌峰博士

时间:20169219:00-10:00

地点:三牌楼校区科技楼1808会议室

主办单位:南京邮电大学 电子科学与工程学院

报告人简介:

凌峰博士:IEEE高级会员、芯禾科技创始人和总裁、美国华盛顿大学兼职副教授、南京理工大学“紫金学者”特聘教授、入选江苏省双创人才引进计划。2000年毕业于美国伊利诺伊大学电机工程系,获博士学位。之前分别于1993年和1996年于南京理工大学获得学士和硕士学位。有十多年成功创业经验。2002年,担任Neolinear公司射频产品负责人,开发下一代射频集成电路设计的EDA工具。2007年,作为合伙创始人创建Physware,为业界提供从芯片、封装到系统信号、电源与电磁兼容三种完整性的一流EDA工具。2010年创立Xpeedic Technology芯禾科技,公司目前已成为国内EDA软件、集成无源器件IP和系统级封装SiP的领导者。撰写专著章节2部,拥有美国专利5项,发表国际核心期刊和主要会议论文60多篇。

报告内容:

Driven by mobile communication, cloud computing and big data, high frequency link and high speed interface are ubiquitous in today’s communication, computing, networking and storage market, for example, mobile communication moves from 2G, 3G, 4G LTE, to future 5G and Ethernet moves from 1GbE to 10/40/100 GbE, to name a few. Applying state-of-the-art electromagnetic (EM) solvers to address this problem has become a critical piece in the design flow. For different applications, the design flow and the requirement for EM solvers can be very different. Therefore, developing novel EM algorithms tailored for specific design flow is necessary. The talk will take two different design flows which the speaker has first hand experiences with, one for RF front end design and the other for system-level high speed digital design, to demonstrate the specific requirements for each flow from EM solvers’ perspective and how they drive innovation in EM solver development and eventually lead to a successful EDA product.